header foto
 
Wedstrijdsecretariaat

Belangrijke informatie voor de start van een nieuw wedstrijdseizoen.

Nieuws afbeelding 24-8-2019

Volgende week beginnen de scholen weer en ook de trainingen zullen dan starten.


In het weekend van 31 augustus en 1 september zijn de oefenwedstrijden en de kick-off voor de jongste jeugd. De oefenwedstrijden zijn allemaal ingepland en terug te vinden op de site bij het wedstrijdschema. Kijk daarin óók naar het opmerkingenveld bij de wedstrijd van je team, of er een bardienst gedraaid dient te worden of dat er andere belangrijke mededelingen in staan die het team betreft.  

 

De wedstrijden zullen gespeeld worden conform de nieuwe spelregels. Dit betekent dat er o.a. voor 11-tallen gespeeld wordt in een speeltijd van 4 keer 17,5 minuten. 

Let op: Voor de drieluik wedstrijden zaterdag 31 augustus is de speelduur voor elke wedstrijd 2x 15 minuten.

 

Lees hieronder meer over de nieuwe spelregels:

 

Regelwijziging: alle 11-tal wedstrijden 4 x 17,5 minuut

 

Met ingang van het seizoen 2019-2020 is de speeltijd van alle 11-tal wedstrijden 4 x 17,5 minuut (speelduur totaal 70 minuten per wedstrijd). Tussen kwart 1 en 2 en tussen kwart 3 en 4 bedraagt de rust 2 minuten. Hierdoor is de plantijd per wedstrijd uitgebreid met 5 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij het noodzakelijk is te sproeien omdat het betreffende speelveld zonder te sproeien niet meer veilig bespeelbaar is (dit kan het geval zijn bij watervelden).

 

Vliegende keeper verdwijnt

 

• Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

 

Overige spelregelwijzigingen

 

Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

 

• De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijkgetrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

 

• Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

 

• Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

 

• Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

 

• Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

 

Alle regels zijn uiteraard ook te vinden op de site van de KNHB.


Succes en veel plezier bij de wedstrijden!

 

Sponsoren

Agenda

Nog geen agenda punten.